Drujba stihl
Drujba
Drujba este un fierastrau mecanic, portabil, alimentat de electricitate, aer comprimat, putere hidraulica sau , cel mai comun, de un motor in doi timpi pe benzina. Este folosita in activitati precum defrisari, curatare de crengi sau sectionare. Se mai foloseste la taierea copacilor in cazul unui incendiu pentru suprimarea acestuia. Motorul drujbei pune in functiune un lant cu dinti ascutiti realizati special pentru taiere.
Originile acesteia inca sunt dezbatute, dar o unealta asemanatoare drujbei a fost inventata in jurul anului 1830 de catre ortopedul german Bernhard Heine. Acest instrument, osteotomul, avea un lant cu dinti ascutiti si era actionat manual cu ajutorul unui maner rotativ. Dupa cum ii sugereaza numele, instrumentul era folosit pentru taierea oaselor. Prototipul drujbei cunoscute astazi in industria lemnului a aparut la sfarsitul secolului XVIII de catre doi pionieri in domeniu, doctorii scotieni John Aitken si James Jeffray. Drujba a fost utilizata pentru simfiziotomie si excizia osului. Drujba a fost un instrument chirurgical folositor in marea parte a secolului XIX. Au aparut versiuni mecanizate ale acesteia, dar spre sfarsitul secolului, a inceput sa fie inlocuit de fierastraul cu sarma rasucita “Gigli”.
Prima drujba portabila a fost inventata in anul 1925 de catre compania “Festo”, companie fondata in acelasi an de catre Gottlieb Stoll si Albert Fezer. Alti doi contribuitori importanti la drujba moderna sunt Joseph Buford Cox si Andreas Stihl, cel din urma a patentat si a dezvoltat in 1926 o drjuba electrica folosita pentru sectionari, in 1929 o drujba pe benzina si a fondat compania “Stihl” care le produce in masa. In anul 1927, Emil Lerp, fondatorul “Dolmar”, a dezvoltat prima drujba pe benzina din lume si a produs-o in masa.
Drujba- moduri de utilizare
In arsenalul oricarui mester dornic de a executa lucrul ca la carte, ar trebui sa se regaseasca o drujba eficienta, gata sa taie arbustii de prin curte, sa taie lemnele pentru foc, cheresteaua si bucatile de lemn ce se doresc a fi utilizate in diverse scopuri.
Cu o drujba se poate realiza chiar si curatatul copacilor si a pomilor fructiferi, eliminandu-se rapid crengile uscate sau cele in plus, varfurile si cioatele. Pentru gospodarii artisti, modelarea unui gard viu si a pomilor se poate face cu succes cu o drujba eficienta, putand fi manevrata cu usurinta in astfel de activitati.
O drujba, ca orice alta unelta electrica, trebuie utilizata conform instructiunilor oferite de producator. Aceste instructiuni ii vor prelungi viata si astfel te vei putea bucura mai mult timp de acea drujba.
Drujba- instructiuni de pastrare
Chiar dupa ce ai achizitionat o drujba, este necesar sa citesti cu atentie instructiunile care vin la pachet cu aceasta. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa economisesti banii pe repararea sau achizitionarea unei drujbe noi, in caz de defectare:
Motofierastrau cu lant (drujba) STIHL
Motofierastrau cu lant (drujba) STIHL
Depoziteaza mereu drujba intr-un loc ferit de soare puternic, umezeala sau inghet. Mai ales in cazul in care nu utilizezi drujba timp de 30 de zile trebuie sa acorzi o mare importanta depozitarii. O cutie uscata intr-un spatiu cu o temperatura constanta ar fi un loc potrivit.
Inainte de depozitarea pe un termen mai lung, scoate tot carburantul din rezervor si lasa drujba sa functioneze pana cand se opreste singura.
Trebuie sa scoti, deasemenea, tot uleiul si sa intinzi bine lantul. Fa bine si depoziteaza lantul intr-o cutie separata, astfel incat acesta sa nu rugineasca. Intinzatorul trebuie uns cu ulei si impachetat in hartie inainte de depozitare. Lantul de drujba se va ascuti periodic, ori de cate ori simti ca lemnul nu este taiat bine. Daca se aschiaza tare lemnul si se impotmoleste des, lantul se va ascuti cu o pila sau cu un ascutitor profesionist.
Se va scoate bujia iar interiorul si exteriorul drujbei se vor curata. Cand se va reasambla druja pentru o noua folosire, se recomanda utilizarea unei bujii noi.
Motorul trebuie curatat periodic iar daca simti ca exista unele probleme, apeleaza la un specialist.
O metoda eficienta este suflarea cu aer comprimat peste motor dar nu uita ca un motor de drujba bun functioneaza si se intretine cu un carburant de calitate.
Acestea sunt o parte dintre sfaturile noastre de utilizare a unei drujbe, vom reveni in articolul viitor cu alte sugestii constructive. Nu rata urmatorul articol cu sfaturi eficiente de utilizare si intretinere a unei drujbe!
(1 pareri)
Tip fierastrau cu lant: Pe benzina
Putere motor: 6.8 CP
Lungime de taiere: 50 cm
Greutate: 6.2 kg
Producator: STIHL Model: MS 500i Descriere Motorul in doi timpi cu tehnologia STIHL 2-MIX economisește pana la 20% din combustibil și reduce emisiile cu pana la 70% in comparatie...
de la 6 929,00 RON
Comentarii
Trimiteți un comentariu